Начин на приготвяне
Аз започвам с направата на кремовете, за да се охладят докато правя блатовете. Млечния крем правя, като слагам в тенджера прясното мляко да се затопли и прибавям захарта.
След това прибавям смесеното предварително брашно и нишесте. Бъркам постоянно до ставане на крема. Свалям от котлона и оставям да стане напълно студен. Като изстине добавям маслото и бъркам хубаво с миксер да се получи пухкав крем.
Гриляжа правя, като в касерола слагам захарта и орехите на котлона докато се карамелизират. Изсипвам сместа в предварително на мазнена с масло чиния и оставям да изстине. После отлепят и смилам на блендера.
Захарния сироп правя, като слагам в тенджера да заври водата и прибавям захарта. Оставям да ври 10 минути.
Бялата заливка правя, като първо загрявам леко сметаната, прибавям захарта и маслото и накрая начупения шоколад.
Блата правя, като разделям белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг, а жълтъците разбивам със захарта. В брашното слагам бакпулвера и какаото и разбърквам.
Внимателно прибавям белтъците към жълтъците и обърквам. Към тази смес прибавям брашното с какаото и бакпулвера. Слагам в намазнена тава и пека на загрята фурна на 180 градуса до готовност. Блата трябва да изстине и се дели на 3.
След това преминавам към сглобяване на тортата. Слагам първия брат и го сиропирам.
Отгоре слагам млечния крем и натрошения гриляж. Аз този път не сложих гриляж между блатовете. Отгоре слагаме втория блат, отново сиропирам и намазвам със сметановия крем, слагаме гриляж.
Слагам третия блат, сиропирам и намазвам цялата торта със сметановия крем. Отстрани украсяваме сметановата торта с греляж, а отгоре правим с шприц розички и в средата намазваме с белия шоколадов крем.
Домашната торта Бяла Неделя е готова.