Пилешка кавърма с ориз

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Пилешка кавърма с ориз
Снимка: Христилияна Димитрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Минутки за класика - любимата кавърма с ориз, която може да поднесете с чаша хубаво червено вино! Да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 500 г
  • лук - 3 глави
  • доматен сос - 150 - 200 мл
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 1/2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • олио - 1 с.л;
  • вода - около 500 мл.
  • сол
  • ориз - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешкото месо се сварява в подсолена вода. След като е готово, се отцежда и се реже на по-малки парчета. Лукът се почиства и се нарязва на едро.

В тиган се слага малко олио и се слага на котлона да се загрее. След като се загрее, се слага нарязаният лук. Когато лукът омекне, се прибавя нарязаното пилешко месо. И то се запържва малко. Разбърква се от време на време.

След това се сипва 100-150 мл вода и тиганът се захлупва с капак. Оставя се за около 10-тина минути да се задуши. След това се прибавя доматеният сос и около две чаени чаши вода.

Подправя се със сол, черен пипер, чубрица и червен пипер. След това отново се захлупва с капака и се остава да поври за около 20-тина минути.

В отделен съд се смесват брашното, олиото и малко сол. Разбърква се хубаво да се получи гладка смес. След това се прибавя малко вода, колкото сместа да стане рядка като боза.

Тази смес се прибавя към пилешката кавърма постепенно при постоянно бъркане. След като сместа е изсипана, се оставя да заври кавърмата и се сваля от котлона.

Оризът се слага в тенджера и се сипва вода, колкото да го покрие. Слага се на котлона. Оставя се да заври за около 5-7 минути и се сваля от котлона.

Оризът се измива със студена вода и се отцежда. След това в тиган се сипва малко олио да се загрее. След като се загрее, се прибавя ориза. Оризът се бърка постоянно.

Овкусява се със сол и черен пипер. Оставя се да се запържи за около 5-10 минути и се сваля от котлона. Поднася се, като се сипва от пилешката кавърма и малко ориз.

Пилешката кавърма с ориз е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Само дето оризът ми стана хрупкав! Или рецептата не е точна, или тази рецепта за приготвяне на ориз не става! Принципно ориз без подходящо количество вода няма как да не стане хрупкав!
12.07.2023 20:13
Христо Славейков
Христо Славейков
Кавърмата стана хубава!
12.07.2023 20:10