Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Елховска лютеница с лек пикантен чеснов вкус

Елховска лютеница с лек пикантен чеснов вкус

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Елховска лютеница с лек пикантен чеснов вкус
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
05/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
20
"Традиционна елховска рецепта за лютеничка, която споделяме с вас с най-голямо удоволствие"

Необходими Продукти

  • чушки - 10 кг червени
  • домати - 8 - 9 кг
  • патладжани - 3 кг
  • олио - 1 литър
  • чесън - 6 скилидки
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • бял пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 3 стръка (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете чушките от семената и ги изпечете, обелете ги и смелете на машинка за кайма. Патладжана също изпечете, обелете и смелете.

Доматите обелете и нарежете на ситно или пасирайте (може да ги изварите предварително когато има повече на пазара, затварят се в буркани и се варят за капачка).

Така направих аз и готовите изварени домати смесих със смлените чушки и патладжан.

Започнете да ги изварявате на огън или на газова пиростия, трябва да се бърка постоянно, за да не загори лютеницата.

Когато поизври добавете стрития чесън (не слагайте всичкия, а оставете малко, защото като опитате по-късно може да ви се стори достатъчно).

Сипете захарта, сол, белия пипер (много е ароматен затова го предпочитам) и по малко добавяйте от олиото. Бъркайте и опитвайте, което ви липсва като вкус го добавете.

След като изври и хубаво се сгъсти и остане на мазнина, изключете и след като малко изстине напълнете бурканчетата. Затворете ги и варете 15 минути за капачка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: