Начин на приготвяне
Вкусните и пухкави мекици стринка замесваше направо в тавата. В нея брашното се пресява два пъти и към него се прибавя солта.
Маята се смесва с прясното мляко и захарта. Содата се гаси в оцета и се смесва с киселото мляко и разбитите яйца.
В кладенчето се поставят течните съставки, олиото и активиралата се мая. Омесва се тесто, което се поставя в намазнена найлонова торбичка, която се пристяга и слага в дълбока купа. Така престоява в хладилника за едно денонощие.
На сутринта от втасалото тесто се късат топки, от които с напоени в олио ръце се оформят мекиците и се изпържват в нагорещена мазнина.
Поставят се върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.
Поднасят се поръсени с пудра захар. Пропускам тази съставка умишлено, защото ги обожаваме със сирене.