Начин на приготвяне
Тази рецепта за домашен кетчуп се приготвя лесно и бързо, която сервирам към печени меса или сандвичи.
Измивам доматите и ги смилам в блендер. Лютите чушки обработвам задължително с ръкавици.
Отстранявам дръжките, разполовявам ги и ги почиствам от семенцата. Поставям и тях в блендера.
Почиствам лука и го режа на две. Чесъна измивам и отделям скилидките, които не беля. В торбичка от марля /шие се лесно и е незаменим помощник в моята кухня/ поставям лука, скилидките, черния пипер и кимиона и я завързвам.
В дълбок съд изсипвам доматите и чушките, като към тях прибавям торбичката с ароматите и клончето чубрица.
След като сосът заври, намалявам температурата, добавям останалите съставки и оставям да къкри, при непрекъснато разбъркване.
След като кетчупът добие необходимата гъстота, дегустираме и овкусяваме, ако е необходимо.
Отстраняваме марлята. Охладеният кетчуп пасирам до хомогенност и наливам в чисти и сухи бурканчета от пюре.
Стерилизирам 10 минути от завирането на водата.
Съвет: Можете да прибавите и няколко червени печени пиперки. Те обогатяват вкусовите качества и придават ароматна сладост на соса за месо.
Пикантният кетчуп за печени меса е готов.