Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Пикантен кетчуп за печени меса

Пикантен кетчуп за печени меса

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пикантен кетчуп за печени меса3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Тази рецепта за домашен кетчуп се приготвя лесно и бързо, сервира се към печени меса или сандвичи"

Необходими Продукти

  • домати - 5 кг добре узрели
  • люти чушки - 10 бр.
  • балсамов оцет - 100 мл
  • захар - 500 г
  • сол - 70 г
  • черен пипер - 1 к.л. на зърна
  • кимион - 1 к.л. на зърна
  • чубрица - 1 малко клонче
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 1 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта за домашен кетчуп се приготвя лесно и бързо, която сервирам към печени меса или сандвичи.

Измивам доматите и ги смилам в блендер. Лютите чушки обработвам задължително с ръкавици.

Отстранявам дръжките, разполовявам ги и ги почиствам от семенцата. Поставям и тях в блендера.

Почиствам лука и го режа на две. Чесъна измивам и отделям скилидките, които не беля. В торбичка от марля /шие се лесно и е незаменим помощник в моята кухня/ поставям лука, скилидките, черния пипер и кимиона и я завързвам.

В дълбок съд изсипвам доматите и чушките, като към тях прибавям торбичката с ароматите и клончето чубрица.

След като сосът заври, намалявам температурата, добавям останалите съставки и оставям да къкри, при непрекъснато разбъркване.

След като кетчупът добие необходимата гъстота, дегустираме и овкусяваме, ако е необходимо.

Отстраняваме марлята. Охладеният кетчуп пасирам до хомогенност и наливам в чисти и сухи бурканчета от пюре.

Стерилизирам 10 минути от завирането на водата.

Съвет: Можете да прибавите и няколко червени печени пиперки. Те обогатяват вкусовите качества и придават ароматна сладост на соса за месо.

Пикантният кетчуп за печени меса е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: