Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Кейкчета с какао и сладък пълнеж

Кейкчета с какао и сладък пълнеж

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Кейкчета с какао и сладък пълнеж
Снимка: Илияна Димова
2 / 3
09/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Не се сещаме за по-чудесен начин на започване на деня от сладко кейкче с чаша ароматно кафе"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 12 с.л. кристална
  • бакпулвер - 1 бр
  • ванилия - 1 бр пакетче
  • какао - 1 с.л.
  • брашно - 15 с.л.
  • Продукти за пълнеж и глазура
  • масло - 100 г
  • какао - 1 с.л.
  • захар - 5 с.л. кристална
  • захарни пръчици
  • сладко от боровинки - приблизително 1/2 бурканче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата със захарта, ванилията и какаото. Смесваме добре и разбиваме да стане пухкава смес. Прибавяме и пресято брашно и бакпулвера. Смесваме внимателно, като разбъркваме с шпатула, за да не спадне.

Полученото кейково тесто разпределяме във формички за мъфини. Слагаме в предварително загрята на 180 градуса фурна и изпичаме до готовност.

Проверяваме дали са готови със суха клечка. Изваждаме изпечените кейкчета от формичките и оставяме да се охладят върху решетка. Когато са готови, с остро ножче, изрязваме в средата кръгли кръгчета, като капачета.

Отделяме от средата на кексчетата трохи (помагаме си с виличка), като оформяме самите кейкчета като чашки. Запазваме цели капачетата. Трохите от средата наронваме в купичка.

В подходящ съд (касерола или тенджерка) слагаме да се разтопи на котлона краве масло (100 г). Прибавяме захар (5 с.л.) и разбъркваме да се разтопи и тогава слагаме какао (1 с.л.). Бъркаме да стане гладка, хомогенна смес.

Дръпваме от котлона и половината от сместа отливаме в съд, а другата част оставяме за глазиране на кейкчетата. Към отделената смес от масло, захар и какао прибавяме трохите от вътрешността на кейкчетата. Смесваме добре.

В получените чашки от кейкчетата слагаме по една лъжичка сладко от боровинки (или повече по вкус), а после разпределяме сместа от трохите. Слагаме капачетата на кейкчетата и леко притискаме да прилепнат.

Намазваме с четка кейкчетата с отделената глазура (ако се е сгъстила глазурата наливаме 1 с.л. вода и отново леко загряваме на котлона, за да се разтопи ). Готовите кейкчета поръсваме със захарни пръчици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: