Начин на приготвяне
За да замесим това тесто, е необходимо всички продукти да са със стайна температура и в помещението да е топло.
В подходяща купа пресяваме брашното, към което прибавяме солта и лимоновата кора.
Маята разтваряме в хладкото прясно мляко и я активираме с малко пудрата захар.
В друга купа разбиваме яйцата със захарта, ванилията и кефира. В кладенчето изсипваме активиралата се мая и течните съставки.
Замесваме меко и еластично тесто, което покриваме със стреч фолио и оставяме да втасва за 90 минути.
От него разточваме кора с дебелина 1 см. Със стъклена чаша изрязваме кръгчета, а върху тях се поставя желаната плънка. Можете да използвате и формички за пълнене на тестените пухкави изкушения.
Краищата на пирожките се притискат, за да им придадем овална форма.
Готовите сладки пирожки се поставят с ръба надолу в намаслена тавичка, постлана с хартия за печене. Разстоянието между тях трябва да е 11/2 - 2 см една от друга. Те втасват повторно още 20 минути.
Пекат се на фурна за 10 - 15 минути в предварително загрята фурна. По желание можете да ги изпържите.
Съвет: Сладките плънки за пирожки могат да се приготвят и от захаросани плодове, със сладка - боровинки, френско грозде, от конфитюри, пюре от сливи или ябълки, пестили.
При поднасяне поръсваме пирожките с пудра захар.