Начин на приготвяне
Доматите се изчистват и се режат на четири. Чушките също се почистват от семето и се режат на едри парчета. Патладжаните се обелват и се оставят да престоят 10 мин в солена вода, за да се махне горчивината. След това се надробяват на едри кръгчета. Морковите се нарязват на половини.
Така всички тези едро нарязани зеленчуци се объркват заедно в голям съд и започва тяхното варене. Варят се на силен огън до тяхното пълно омекване. През цялото време се бъркат, за да не загорят.
Понеже доматите отпускат сок, не е необходимо добавянето на вода. Слагат се и стритите люти чушлета. Когато са добре сварени, тези зеленчуци се пресипват в няколко по-малки съда (например кофи). Захлупват се и престояват една нощ.
На следващата сутрин се прецеждат през сито, като едновременно се втриват, за да се извлече не само сокът, но и месестата част. В ситото трябва да останат само обелките от зеленчуците.
Получената гладка смес се пресипва отново в голям съд за варене. Вари се на умерен огън, като постепенно се сипва олиото, кимионът, черният, червеният пипер, захарта.
Вари се дълго време, като се бърка постоянно. Разбираме, че лютеницата е готова, когато след като прекараме бъркалката, оставя чиста пътечка. Накрая се слага сол на вкус.
Няма по-вкусна от лютеничката на баба! :)