Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата заедно с захарта и ваниловата захар. Прибавяме брашното и содата. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в тава върху хартия за печене. Печем за 15 минути на 180 градуса до златисто.
В касерола затопляме заквасената сметана. Към нея прибавяме предварително разтворения желатин и разбъркваме енергично. Добавяме крема сиренето, пудрата захар, коняка и разбъркваме, докато се получи гладък крем.
Вече готовия изпечен блат го изваждаме върху влажна кърпа и го навиваме на руло, за да придобие форма. Развиваме го и го намазваме с част от крема и сладкото от ягоди.
Завиваме отново и отгоре намазваме с останалата част от крема. Поръсваме със сладкото от ягоди и шоколадовите пръчици.
Прибираме сладкото руло в хладилник за 2-3 часа да стегне.
Сладкото руло с желиращ крем е готово.