Начин на приготвяне
Прясно уловената риба трябва да ухае на море и морски бриз. Ако е закупена от магазина, задължително трябва да е охладена.
Измиваме сафрида добре и го почистваме от хриле и вътрешности, като не нарушаваме целостта на главите.
Нареждам рибките в съд, предварително насипан с морска сол, като ги посипваме и отгоре с нея. Поставяме ги в хладилник за 3 дена, като всеки ден изхвърляме отделената течност.
След процеса на осоляване следва сушенето. Изваждаме рибата от съда, изтръскваме я от солта и я изплакваме със студена вода.
Нанизваме я през главата /очите/, с помощта на губерка и здрав конец. Суши се на сенчесто и проветриво място. Готова е след 7-12 дни дни.
Следва приготовлението на вкусното мезе. Готовите и изсушени чирози се начукват с дървено кухненско чукче. Изпичат се за 5-6 минути на скара или грил тиган, докато леко се напукат.
Докато са още топли се слагат в навлажнена хартиена кесия или се увиват се във влажна кърпа за 10-15 минути. Обелвам ги и отстранявам гръбначната кост и главите.
Готовите филета заливам с дресинг от зехтин /олио/, лимонов сок и прясно нарязан копър. Това мезе е най-вкусно, когато престои за едно денонощие в хладилник.
Трудоемка задача, но повярвайте ми заслужава си - невероятен вкус на мезе, което пие всичко!
Морските дарове са предпочитана храна заради вкуса и изключително полезните химични вещества, съдържащи се в тях.
Коментари