Начин на приготвяне
Накълцайте лука на ситно и го задушете в загретите олио и мас до омекване и лек загар.
Сложете бекона и запържете за кратко, след което идва ред на каймата и виното. Бъркайте интензивно, за да се получат трохи и когато виното се редуцира, сипете доматите, предварително настъргани. Гответе около 5 минути.
Сложете ориза и след минута две, при непрестанно бъркане добавете две лъжички от доматения концентрат и червения пипер. Овкусете със сол и подправките и след минута отстранете от огъня. Оставете сместта леко да се охлади.
Разчленете киселата зелка на листа и на всяко едно изрежете средната твърда част. Разполовете листата на две, като 4-5 оставите цели.
Поставяйте в средата на всяка половинка по лъжица от сместа от кайма и ориз и завивайте. Краищата пъхвайте навътре с пръст, така че да не може сместа да излиза навън.
Поставете на котлона съд с около 700 мл подсолена вода, в която изцедете лимона, разтворете една лъжица доматен концентрат и олиото (40 мл).
Докато бульончето започне да къкри се заемете с подреждането на сармале. За целта вземете подходяща тенджерка и дъното постелете с две от оставените цели зелеви листа. Върху тях подредете малко от сланинката, нарязана на тънки филийки.
Положете пласт от сармите и още от сланината и редувайте до свършване на продуктите. Залейте с горещия бульон и захлупете с останалите цели зелеви листа. Притиснете с ръка.
Похлупете с капак тенджерката и варете 25-30 минути на среден огън. Поднесете с кисело мляко.
Да ви е сладко!