Сармале с бекон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сармале с бекон
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
13/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Румънският вариант на сармите е не по-малко вкусен от нашите сармички, така че запретвайте ръкави и ги сгответе, за да се убедите и вие"

Необходими Продукти

  • кисела зелка - 1 бр.
  • кайма - 400 г.
  • бекон - 100 г (пушен)
  • сланина - 50 - 60 г
  • ориз - 2 пълни шепи
  • домати - 2 бр. добре узрели
  • доматен концентрат - 3 с.л.
  • лук - 1 глава, голяма
  • мас - 1 с.л. с връх
  • олио - 50 мл + 40 мл за бульона
  • сух копър - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • майорана - на вкус
  • джоджен - 1 ч.л.
  • чесън на прах - 1 щипка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз - на вкус
  • лимони - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • бяло вино - 60 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука на ситно и го задушете в загретите олио и мас до омекване и лек загар.

Сложете бекона и запържете за кратко, след което идва ред на каймата и виното. Бъркайте интензивно, за да се получат трохи и когато виното се редуцира, сипете доматите, предварително настъргани. Гответе около 5 минути.

Сложете ориза и след минута две, при непрестанно бъркане добавете две лъжички от доматения концентрат и червения пипер. Овкусете със сол и подправките и след минута отстранете от огъня. Оставете сместта леко да се охлади.

Разчленете киселата зелка на листа и на всяко едно изрежете средната твърда част. Разполовете листата на две, като 4-5 оставите цели.

Поставяйте в средата на всяка половинка по лъжица от сместа от кайма и ориз и завивайте. Краищата пъхвайте навътре с пръст, така че да не може сместа да излиза навън.

Поставете на котлона съд с около 700 мл подсолена вода, в която изцедете лимона, разтворете една лъжица доматен концентрат и олиото (40 мл).

Докато бульончето започне да къкри се заемете с подреждането на сармале. За целта вземете подходяща тенджерка и дъното постелете с две от оставените цели зелеви листа. Върху тях подредете малко от сланинката, нарязана на тънки филийки.

Положете пласт от сармите и още от сланината и редувайте до свършване на продуктите. Залейте с горещия бульон и захлупете с останалите цели зелеви листа. Притиснете с ръка.

Похлупете с капак тенджерката и варете 25-30 минути на среден огън. Поднесете с кисело мляко.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: