Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Туршия в трилитрови буркани

Туршия в трилитрови буркани

редакция:
Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2143k7641
Туршия в трилитрови буркани
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Това е изключително вкусна и изпитана рецепта. Опитайте и няма да съжалявате, вкусно да ви е!"

Необходими Продукти

  • камби - 2 кг
  • моркови - 1.5 кг
  • карфиол - 1 бр. средно голям
  • зеле - 1 средно голяма зелка
  • чесън - необелени скилидки
  • ябълки - нарязани парченца от 3 ябълки
  • копър - клонки сух копър
  • бахар
  • дафинов лист
  • черен пипер - зърна
  • целина - 1 връзка листа
  • магданоз - 1 връзка
  • синапено семе
  • аспирин - по 8 бр. на 3 л буркан
  • сол - 3 равни с.л. на 3 л буркан
  • захар - 6 с.л. на 3 л буркан
  • оцет - 200 мл качествен винен оцет на 3 л буркан
  • чесън - 2 глави
  • лук - 8 малки глави (или арпаджик)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци се измиват и подсушават.

Камбите се изтърбушват и почистват от семената, морковите се режат с помощта на къдрав нож, карфиолът се разкъсва на розички, зелето се почиства и реже на едри резени.

На дъното на 3-литров буркан се слагат 4 аспирина, клонки копър, 3 стръка целина, 1 ч. л. синапено семе, 1-2 дафинови листа, 1-2 зрънца бахар, 2-3 скилидки чесън, 3 равни с.л. сол, 6 лъжици захар и 200 мл оцет, 5-6 зърна черен пипер, 1-2 главички лук.

Редят се в буркана от всички налични зеленчуци /нарязани на по-едро/, като аз след подправките слагам ред камби, след това карфиола, морковите, отново малко целина.

В средата слагам останалите 4 аспирина и пак по малко подправки и допълвам с резените зеле, парченца ябълки и ако има нужда с останалите зеленчуци. Завършвам с клонки магданоз и допълвам бурканите с вода. Харесвам този ред на подредба на зеленчуци, защото туршията става цветна и подредена.

Запечатвам с найлонови капачки и прибирам на хладно, като в продължение на седмица ги разклащам и обръщам - ден надолу с капачките, ден нагоре.

Бележка: С това количество зеленчуци, които съм описала, напълних четири 3-литрови буркана. Ако вие предпочитате друг вид зеленчуци подберете по ваш вкус и избор.

Това е изключително вкусна и изпитана рецепта. Опитайте и няма да съжалявате, вкусно да ви е!

Туршията в трилитрови буркани е готова.

Виж също вреден ли е аспирина в туршиите, защо побелява туршията или пробвай и предложенията ни за домашна царска туршия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата е страхотна. Правих я два пъти за два месеца.
01.12.2023 20:25
Анонимен
Анонимен
Благодаря за рецептата. Още утре я започвам.
26.10.2023 20:45
1
Magdalena Georgieva
Magdalena Georgieva
Може ли да не се слага захар?
26.11.2017 02:26
5
8
1
Покажи всички подкоментари