Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Туршия в трилитров буркан

Туршия в трилитров буркан

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Туршия в трилитров буркан1 / 2
05/10/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2 буркана
"Така е най-лесно - приготвяте туршията в голям буркан и ни каните на гости!"

Необходими Продукти

  • чушки - 6 кг пиперки
  • моркови - 2 броя
  • зеле - 2 кг
  • керевиз - 1 глава с листа
  • чесън - 1 глава
  • черен пипер - 20 зърна
  • бахар - 10 зърна
  • дафинов лист - 2 - 3 броя
  • за саламурата
  • оцет - 1 и ½ л
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 2 ч.ч.
  • сол - 1 и ½ ч.ч.
  • вода - равна на саламурата количество
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се измиват и почистват. Дръжките на пиперките се изрязват до семенната част и се пробождат с дебела игла на 2 места. Морковите се изрязват на колелца, керевизът на филии, зелето се накълцва и чесънът се обелва.

Продуктите за саламурата се възваряват и в нея се пускат по 5-6 пиперки за 1-2 минути, вадят се с решетъчна лъжица и се оставят в широк съд да изстинат. Саламурата също се оставя да изстине.

В трилитровите буркани отдолу се подреждат стебла целина и върху тях се редят редове пиперки, моркови, зеле, целина (филии и листа) , като между редовете се поръсват черен пипер и бахар, парче дафинов лист и скилидки чесън.

Отгоре се слагат стебла целина, свити на венец. Бурканите се заливат с изстиналата саламура. Бурканите се затварят и туршията се държи на хладно. Хубаво е саламурата да се изцежда през ден и да се налива отново – тогава туршията няма да кипне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
43
31
21
10
Дай твоята оценка: