Начин на приготвяне
Зеленчуците се измиват и нарязват: червеното зеле е на тънки резени, цветното зеле /карфиол/ се накъсва на розички, жълтите и червените чушки на едри парчета, чушките върхари се сцепват само през върха, дребните зелени доматчета]се оставят цели и се надупчват с вилица на няколко места, морковите се нарязват на половинки или четвъртинки по дължина, стръковете целина се оставят цели.
В чисти буркани се налива на дъното ябълков оцет до чертата, добавя се една супена лъжица захар, една чаена лъжица сол, 2 зрънца бахар, 6 зърна черен пипер и по 1 кафена лъжичка кимион, кориандър и синапено семе.
В бурканите се редят зеленчуците, като се редуват, за да бъде цветна туршията.
Добавят се цветчетата копър и стръковете целина.
Бурканите се пълнят един пръст под капачката, допълват се с вода (един пръст под капачката) и се затварят с предварително изварени винтови капачки.
Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива 2 - 3 пръста над капачките.
След като водата заври под ключ, се засичат 2 минути и бурканите се изваждат с щипка от врящата вода.
Обръщат се с капачките надолу.
След като изстинат, се прибират за зимата в мазе или килер на тъмно и хладно.
Шарената туршия в буркани е готова.