Начин на приготвяне
Камбите се измиват, почистват от семената и нарязват на парчета. Морковите се белят и нарязват на колелца, зелените домати на полумесеци, корнишоните на едри кръгчета.
Всички зеленчуци се смесват в голям съд. Нарязва се връзка целина и с ръце се обърква всичко.
В голяма тенджера наливаме 3 литра вода, това са 14 ч. ч., добавя се винен оцет, захар, сол, бахар, черен пипер и дафинов лист.
Загрява се на котлона и се бърка докато се разтопи солта и захарта, снема се и леко се охлажда.
На дъното на два буркана от 3 литра се поставят по 2 листа измити от смокиня и стрък или цвят от копър. Пълним с нарязаните зеленчуци догоре, тук-там поставям две-три чорбаджийски чушки.
Заливаме с марината до горния ръб и поставяме отгоре по 2 аспирина на буркан. Затварям с найлонова капачка, разклащам и оставям туршията на хладно.
Първите 3-4 дни се разклащат, ако е нужно се долива от маринатата. Остана ми точно 1 чаша за доливане. Съветвам да опитвате марината на вкус, ако иска добавете още сол, направете по ваш вкус.
Бързата туршия в трилитрови буркани е готова.