Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържоли»Свински пържоли на тиган с карамелизирани лук и ябълки

Свински пържоли на тиган с карамелизирани лук и ябълки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Свински пържоли на тиган с карамелизирани лук и ябълки
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Нещо различно за тези, които обичат да експериментират."

Необходими Продукти

  • свински пържоли - 4 бр. с кост
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин - около 2 - 3 с.л. за готвене
  • масло - около 50 г
  • чесън - 2 скилиди
  • лук - 1 голяма глава, жълт
  • ликьор - 50 мл
  • бульон - 250 мл, пилешки
  • дижонска горчица - 1 ч.л. + 1 ч.л. едро смляна
  • КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ
  • кафява захар - 2 ч.л.
  • ябълка зелена - 1 голяма
  • звездовиден анасон - 2 бр.
  • пръчка канела - 1 бр.
  • масло - 1 с.л. + 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • ликьор - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинските пържоли е хубаво да са с кост и с дебелина около 2.5 см. Така няма да се изсушат при готвенето, а само ще направят хубаво коричка, а отвътре ще бъдат сочни.

Подсушават се с домакинска хартия и се поръсват със сол и черен пипер от двете страни.

Подправките се втриват с ръка, също и страничната част, където има мазнина и точно тя ще допринесе за по-добър вкус и аромат.

Загрява се мазнината на умерен котлон и се поставят пържолите да се карамелизират и от двете страни, също така и страничните им ръбове. Към края на готвеното им се добавя голяма бучка масло и със супена лъжица започват да се обливат пържолите няколко пъти.

Изваждат се в чиния и се заливат с горещото масло, за да продължи готвенето им.

В същия тиган се добавя малко зехтин и пресован чесън и наситнен лук. Обръщат се няколко пъти леко да се овкусят от мазнината и се излива 50 мл ликьор, фламбира се и се оставя на котлона за още няколко минути, за да се карамелизира лукът.

Налива се бульонът и се оставя на котлона да къкри за около 5-7 мин - малко да се редуцира, и се налива сметаната и двата вида горчица.

Разбърква се с телена бъркалка и се оставя на умерена температура за около 5-7 мин, след като е кипнала сместа. Отново се връщат пържолите и се оставят в соса за около 10 мин леко да ври. След това време се свалят от огъня.

Карамелизирани ябълки:

Ябълката се почиства от обелката и от семките, без да се разрязва. Поставя се в купа със студена вода.

В горещ и чист тиган се изсипва кафявата захар. Оставя се да се карамелизира. Ябълката се подсушава и нарязва на дебели филии - 4 бр., посоляват се със сол и черен пипер и от двете страни.

Поставят се в карамела на захарта със звездовиден анасон, пръчка канела, 1 с.л. масло и се оставят на умерен котлон да се карамелизира ябълката и от двете страни. Трябва да се внимава, за да не стане на пюре и да не се разчупва, а да запази твърдостта си. Излива се ликьорът и се фламбира. Добавят се още 2 с.л. масло. Свалят се от огъня.

Сервира се парче пържола и отстрани карамелизирана ябълка. Залива се със сос.

Свинските пържоли на тиган с карамелизирани лук и ябълки са много вкусни!

Източник: Гордън Рамзи

Забележка: Пържолата трябва да има дебелина и тлъстина за по-добър вкус. Може да се ползва всякакъв вид пържола/стек, Т-бон или подобен. Хубаво е да е с кост, но аз ги обезкостих, защото не обичам кост в чинията.

Ябълката е сорт Granny Smith, която присъства на пазара. Хубаво светло зелена, силна, здрава и подходяща в кулинарията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: