Начин на приготвяне
Свинските пържоли е хубаво да са с кост и с дебелина около 2.5 см. Така няма да се изсушат при готвенето, а само ще направят хубаво коричка, а отвътре ще бъдат сочни.
Подсушават се с домакинска хартия и се поръсват със сол и черен пипер от двете страни.
Подправките се втриват с ръка, също и страничната част, където има мазнина и точно тя ще допринесе за по-добър вкус и аромат.
Загрява се мазнината на умерен котлон и се поставят пържолите да се карамелизират и от двете страни, също така и страничните им ръбове. Към края на готвеното им се добавя голяма бучка масло и със супена лъжица започват да се обливат пържолите няколко пъти.
Изваждат се в чиния и се заливат с горещото масло, за да продължи готвенето им.
В същия тиган се добавя малко зехтин и пресован чесън и наситнен лук. Обръщат се няколко пъти леко да се овкусят от мазнината и се излива 50 мл ликьор, фламбира се и се оставя на котлона за още няколко минути, за да се карамелизира лукът.
Налива се бульонът и се оставя на котлона да къкри за около 5-7 мин - малко да се редуцира, и се налива сметаната и двата вида горчица.
Разбърква се с телена бъркалка и се оставя на умерена температура за около 5-7 мин, след като е кипнала сместа. Отново се връщат пържолите и се оставят в соса за около 10 мин леко да ври. След това време се свалят от огъня.
Карамелизирани ябълки:
Ябълката се почиства от обелката и от семките, без да се разрязва. Поставя се в купа със студена вода.
В горещ и чист тиган се изсипва кафявата захар. Оставя се да се карамелизира. Ябълката се подсушава и нарязва на дебели филии - 4 бр., посоляват се със сол и черен пипер и от двете страни.
Поставят се в карамела на захарта със звездовиден анасон, пръчка канела, 1 с.л. масло и се оставят на умерен котлон да се карамелизира ябълката и от двете страни. Трябва да се внимава, за да не стане на пюре и да не се разчупва, а да запази твърдостта си. Излива се ликьорът и се фламбира. Добавят се още 2 с.л. масло. Свалят се от огъня.
Сервира се парче пържола и отстрани карамелизирана ябълка. Залива се със сос.
Свинските пържоли на тиган с карамелизирани лук и ябълки са много вкусни!
Източник: Гордън Рамзи
Забележка: Пържолата трябва да има дебелина и тлъстина за по-добър вкус. Може да се ползва всякакъв вид пържола/стек, Т-бон или подобен. Хубаво е да е с кост, но аз ги обезкостих, защото не обичам кост в чинията.
Ябълката е сорт Granny Smith, която присъства на пазара. Хубаво светло зелена, силна, здрава и подходяща в кулинарията.