Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Ригатони с кюфтенца и сос Арабиата

Ригатони с кюфтенца и сос Арабиата

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Ригатони с кюфтенца и сос Арабиата
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Вкусно обещание, което ще изпълним - ригатони с кюфтенца и сос Арабиата, които направо се топят в устата"

Необходими Продукти

  • ригатони - 300 г паста
  • пармезан - настърган за поръсване
  • босилек - пресен за поръсване
  • за кюфтенцата
  • кайма - 400 г телешка
  • галета - 50 г
  • яйце - 1 бр.
  • босилек - 1 ч.л. сух
  • риган - 1 с.л. сух
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • лук - 1 ч.л. на прах
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • за Арибиата сос
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава ситно нарязана
  • чесън - 2 скилидки ситно нарязани
  • риган - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 щипка лют на люспи
  • червено вино - 80 мл
  • домати - 400 г на кубчета
  • бульон - 200 мл пилешки
  • чили сос - 2 с.л. лют
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете каймата с яйцето, подправките и галетата и омесете хубаво.

Направете малки кюфтенца с големина малко по-големи от за супа топчета. Подредете кюфтенцата в тава, застлана с хартия за печене, и запечете кюфтенцата в загрята фурна на 180 градуса за около 15 мин.

Междувременно нарежете лука и чесъна на ситно. Загрейте зехтина в дълбок тиган на умерена температура и запържете лука и чесъна за около 3 мин.

Добавете ригана и люспите лют червен пипер и разбъркайте.

Добавете виното и гответе за около 5 мин. Добавете доматите на кубчета, пилешкия бульон, лютия сос и овкусете със сол и черен пипер при необходимост. Намалете температурата на ниска и оставете соса да ври около 10 мин.

Междувременно сварете ригатоните според инструкциите на производителя.

Добавете кюфтенцата във врящия сос и варете заедно още около 10 мин. При готовност сипете пастата в тигана със соса с кюфтенцата и разбъркайте хубаво.

Поръсете с пармезан и пресен босилек.

Ригатоните с кюфтенца и сос Арабиата са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: