Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Октопод по гръцки

Октопод по гръцки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Октопод по гръцки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Отсега слагаме узото в хладилника, запретваме ръкави и почваме да приготвяме октопод по гръцки!"

Необходими Продукти

  • октопод - 1 кг
  • вино - 1 ч.ч.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • лук - 2 кг (дребен)
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 1 ч.ч.
  • дафинов лист - 3 броя
  • бахар - 3 - 4 зърна
  • черен пипер - на зърна
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Уверете се, че октоподът е добре почистен и с отделено мастило. Залейте го в тенджера с вода и 100 мл оцет.

Оставете да се вари за 1 час и 20 минути на умерен котлон. След това изплакнете под течаща вода и нарежете на парченца.

Загрейте зехтина в широк съд на котлона и запържете едро нарязани лук, чесън, добавете октопода и разбъркайте хубаво. Долейте подгряното вино и оставете да поври 5-10 минути.

Прибавете след това доматеното пюре и разбъркайте за 10 минути, като добавите подправките и малко водичка. Оставете да ври, докато остане почти само на мазнина.

Поднесете октопода по гръцки с гарнитура от зелена салата и мариновано сирене по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
59
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

гост
гост
При варенето се слага коркова тапа във водата.
21.06.2013 19:04
6
2
Ефросия
Ефросия
С бяло го приготвям, но ще се получи добре и с червено
13.08.2012 15:05
Данаила Кръстева
Данаила Кръстева
А виното, червено или бяло трябва да е?
12.08.2012 19:31