Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешко печено по гръцки с картофи

Агнешко печено по гръцки с картофи

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Агнешко печено по гръцки с картофи1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
260 мин.
Общо
290 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 2 кг бут
  • чесън - 3 скилидки
  • риган - 6 стръка пресен
  • сол
  • черен пипер
  • лимони - 1 голям (180 г)
  • картофи - 5 средни (1 кг)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бавното готвене на тази рецепта позволява на месото да стане максимално крехко и ароматно.

Направете 12 малки прореза по повърхността на агнешкото бутче. Шпиковайте месото с нарязания чесън и малки части от ригана. Натрийте месото със сол и пипер.

Обелете лимона и нарежете кората на дълги и тънки лентички (само жълтата част на кората). Изцедете лимона - нужни са ви около 1/3 ч.ч. сок.

Сложете агнешкото върху намазнена тава и залейте с лимоновия сок. Покрийте с фолио и печете за около 2 часа в загряна предварително фурна.

Извадете месото, обърнете го в тавата, полейте със соса от тавата и поръсете с лимоновата кора. Покрийте пак с фолиото и печете още 30 минути.

Добавете обелените и нарязани картофи в тавата. , покрийте и върнете да се пече за около 1 час още или малко повече. Махнете фолиото и запечете още 15 минути или докато добие апетитен загар.

Готовото ястие задушете за 10 минути с фолиото, преди да поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
42
31
21
10
Дай твоята оценка: