Начин на приготвяне
Преди готвене е важно ориза да се накисне за 2 часа с 2 чаени чаши вода със сол. Обелваме морковите и ги измиваме. Нарязваме ги на тънки лентички. В тенджера под налягане слагаме 3-4 супени лъжички олио и щипка кардамон.
Изсипваме морковите на 2-3 пъти по-малко и ги запържваме за около 1 минута.
След това сипваме и стафидите за няколко секунди, за да се издуят, и ги махаме от котлона.
В тенджерата сипваме отцедения ориз и го запържваме за кратко. Сипваме водата, кимиона и индийското орехче. Оставяме да заври водата. След като кипне водата, слагаме капака и оставяме да поври за 10-15 минути на бавен огън.
Като мине времето, изпускаме парата и отваряме капака. С дървена лъжица събираме готовия ориз по средата и правим 5 дупки в ориза. Продължаваме да готвим още 5 минути и спираме.
Слагаме дебела памучна кърпа върху тенджерата и отгоре капака. Оставяме да престои 10 минути. Сервираме в голям поднос, като слагаме отдолу ориз, ред моркови и стафиди, отново ориз и най-отгоре моркови и стафиди.
Сервираме като леко основно или за гарнитура към месо.