Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Персийски ориз със стафиди и моркови

Персийски ориз със стафиди и моркови

Viktoriya AfzaliViktoriya Afzali
Иноватор
1077202122
Персийски ориз със стафиди и моркови
Снимка: Viktoriya Afzali
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Ориз, какъвто не сте опитвали досега, вкусотия, излязла от приказките"

Необходими Продукти

  • ориз басмати - 2 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • кардамон - 1 щипка
  • кимион - 1 щипка
  • индийско орехче - 1 щипка
  • моркови - 3 големи
  • стафиди - 100 - 150 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди готвене е важно ориза да се накисне за 2 часа с 2 чаени чаши вода със сол. Обелваме морковите и ги измиваме. Нарязваме ги на тънки лентички. В тенджера под налягане слагаме 3-4 супени лъжички олио и щипка кардамон.

Изсипваме морковите на 2-3 пъти по-малко и ги запържваме за около 1 минута.

След това сипваме и стафидите за няколко секунди, за да се издуят, и ги махаме от котлона.

В тенджерата сипваме отцедения ориз и го запържваме за кратко. Сипваме водата, кимиона и индийското орехче. Оставяме да заври водата. След като кипне водата, слагаме капака и оставяме да поври за 10-15 минути на бавен огън.

Като мине времето, изпускаме парата и отваряме капака. С дървена лъжица събираме готовия ориз по средата и правим 5 дупки в ориза. Продължаваме да готвим още 5 минути и спираме.

Слагаме дебела памучна кърпа върху тенджерата и отгоре капака. Оставяме да престои 10 минути. Сервираме в голям поднос, като слагаме отдолу ориз, ред моркови и стафиди, отново ориз и най-отгоре моркови и стафиди.

Сервираме като леко основно или за гарнитура към месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: