Начин на приготвяне
От брашното, сухата мая, киселото мляко, белтъка, размекнатото краве масло, мармалада от сини сливи, шарената сол и малко хладка вода се замесва тесто с умерена твърдост. Оставя се 15 мин да почине.
Разделя се на 2 или 4 топки - съответно за една голяма или две по-малки пърленки.
Върху набрашнен плот разточете всяка топка, така че корите да са с еднаква големина и дебелина. Върху едната поставете натрошено сирене. Навлажнете с вода краищата и поставете другата кора. С точилката разточете и оформете.
Поставете на котлон грил тиган и когато загрее добре, намазнете леко и поставете пърленката. Когато се изпече от едната страна, обърнете и от другата.
Намажете с краве масло и гарнирайте със сирене и мармалад.
Нестандартно, но вкусно.
Пърленката със сирене и сини сливи е готова.