Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пърленка със сирене и сини сливи

Пърленка със сирене и сини сливи

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5334k1k5
Пърленка със сирене и сини сливи
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
6 мин.
Общо
21 мин.
Порции
1
"Хем сладки, хем солени, хем неустоимо вкусни - можете ли и вие да правите такива пърленки?"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 300 г
  • суха мая - 1 равна к.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • краве масло - 15 г
  • мармалад от сини сливи - 1 ч.л.
  • шарена сол - щипка
  • вода - хладка
  • за отгоре
  • краве масло - за намазване
  • сирене - 150 г за гарниране
  • мармалад от сини сливи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, сухата мая, киселото мляко, белтъка, размекнатото краве масло, мармалада от сини сливи, шарената сол и малко хладка вода се замесва тесто с умерена твърдост. Оставя се 15 мин да почине.

Разделя се на 2 или 4 топки - съответно за една голяма или две по-малки пърленки.

Върху набрашнен плот разточете всяка топка, така че корите да са с еднаква големина и дебелина. Върху едната поставете натрошено сирене. Навлажнете с вода краищата и поставете другата кора. С точилката разточете и оформете.

Поставете на котлон грил тиган и когато загрее добре, намазнете леко и поставете пърленката. Когато се изпече от едната страна, обърнете и от другата.

Намажете с краве масло и гарнирайте със сирене и мармалад.

Нестандартно, но вкусно.

Пърленката със сирене и сини сливи е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: