Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пъстра редена пица

Пъстра редена пица

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Пъстра редена пица2 / 2
02/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Каква ти пица - това е сбъдната кулинарна мечта"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 200 г
  • мая - 1/2 Ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 2 ч.л.
  • вода - 100 мл
  • За плънката
  • доматена паста - 1 с.л.
  • свинска шунка - 100 г тънко нарязана
  • моцарела - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • гъби - 100 г
  • червена чушка - 1 бр.
  • зелена чушка - 1 бр.
  • черни маслини - 6 - 7 бр.
  • зехтин - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме тестото:

Затопляме водата и в нея сипваме маята и захарта. Разбъркваме и оставяме за 3-4 минутки. След това добавяме брашното, солта и зехтина. Омесваме тесто и го оставяме за 30 минути да втаса.

След като втаса, го разточваме на тънка кора. Поставяме върху нея кръгла тавичка, в която ще печем пицата, и си изрязваме шаблон от тестото, като той трябва да е с по-голям диаметър, за да може тестото да покрие и стените на тавичката.

Намазваме хубаво дъното и стените на тавичката със зехтин и поставяме тестото. Намазваме само отдолу с доматена паста (не мажем стените).

Приготвяме плънката:

Нарязваме червената и зелената чушки на ивици, широки около 1.5 см. С такава ширина трябва да нарежем и лентички от шунката и кашкавала. Гъбите, моцарелата и маслините нарязваме на тънки парчета.

Поставяме нарязаните чушки в купа, покриваме ги с вода и ги слагаме за 10 минути в микровълновата. Изваждаме ги и ги отцеждаме.

Започваме да редим пицата, като редуваме шунка, кашкавал, зелени чушки, моцарела, гъби, отново шунка, кашкавал, маслини, червени чушки, като ги подреждаме вертикално по дължина отвън-навътре.

Последователността на редуване е примерна и не е нужно да се спазва точно, по-важно е да се получи този красив ефект, като може спокойно да експериментирате.

След като сме подредили пицата, я поръсваме отгоре със зехтина и я поставяме да се пече в загрята фурна на около 160 градуса. Когато приятно се зачерви, пицата е готова.

Оставете я леко да се охлади и консумирайте с удоволствие.

Пъстрата редена пица е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: