Начин на приготвяне
Приготвяме тестото:
Затопляме водата и в нея сипваме маята и захарта. Разбъркваме и оставяме за 3-4 минутки. След това добавяме брашното, солта и зехтина. Омесваме тесто и го оставяме за 30 минути да втаса.
След като втаса, го разточваме на тънка кора. Поставяме върху нея кръгла тавичка, в която ще печем пицата, и си изрязваме шаблон от тестото, като той трябва да е с по-голям диаметър, за да може тестото да покрие и стените на тавичката.
Намазваме хубаво дъното и стените на тавичката със зехтин и поставяме тестото. Намазваме само отдолу с доматена паста (не мажем стените).
Приготвяме плънката:
Нарязваме червената и зелената чушки на ивици, широки около 1.5 см. С такава ширина трябва да нарежем и лентички от шунката и кашкавала. Гъбите, моцарелата и маслините нарязваме на тънки парчета.
Поставяме нарязаните чушки в купа, покриваме ги с вода и ги слагаме за 10 минути в микровълновата. Изваждаме ги и ги отцеждаме.
Започваме да редим пицата, като редуваме шунка, кашкавал, зелени чушки, моцарела, гъби, отново шунка, кашкавал, маслини, червени чушки, като ги подреждаме вертикално по дължина отвън-навътре.
Последователността на редуване е примерна и не е нужно да се спазва точно, по-важно е да се получи този красив ефект, като може спокойно да експериментирате.
След като сме подредили пицата, я поръсваме отгоре със зехтина и я поставяме да се пече в загрята фурна на около 160 градуса. Когато приятно се зачерви, пицата е готова.
Оставете я леко да се охлади и консумирайте с удоволствие.
Пъстрата редена пица е готова.