Начин на приготвяне
Почистете шарана от люспите. Осолете и натъркайте с лимонов сок. Оставете да престои, докато подготвите плънката.
Нарежете праза. Посолете. Като започне да омеква, добавете и морковите. Дръжте под капак, за да се задушат. Към тях настържете доматите. Подправете с черен пипер и девесил.
Подмажете тавата със зехтин. Нарежете киселите краставички, наредете ги по тавата и върху тях поставете рибата.
Напълнете коремчето с плънка, а останалата я разстелете наоколо.
Добавете маслините, сварения боб и орехите. Залейте със зехтин.
Пъхнете във фурната на 200 градуса. През 15 минути е хубаво да заливате рибата с малко от сосчето, за да не загаря.
За около час печеният шаран е готова.