Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ефектен сладкиш с шоколад и белтъци

Ефектен сладкиш с шоколад и белтъци

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Ефектен сладкиш с шоколад и белтъци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10-12 парчета
"Защото сладкишите трябва да са не само вкусни, но и приятни за очите"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 броя (отделени 2 белтъка)
  • захар - 3/4 - 1 ч.ч.
  • сметана - 1/2 ч.ч. течна
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - остъргани семена на 1 шушулка
  • брашно - 2 ч.ч.
  • за шоколада
  • шоколад - 250 г течен
  • масло - 2 с.л.
  • сметана - 2 с.л. течна
  • за белтъците
  • яйца - 2 белтъка
  • захар - 100 г пудра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете двата белтъка от яйцата и ги сложете в хладилника. Разбийте останалите жълтъци и яйца със захарта на гладък крем.

Добавете сметаната, олиото, остърганата шушулка ванилия, пресятото брашно с бакпулвера и добре объркайте кексовата смес. По желание може да добавите 1/2 ч.ч. нарязани ядки.

Сипете смества в застлана с хартия за печене форма и пъхнете да се пече в умерено загряна фурна до суха клечка.

Разтопете в съд на котлона шоколада с маслото и сметаната. Бъркайте сместа, докато се хомогенизира, след което оставете да се охлади леко, докато бъркате и залейте върху изпечения сладкиш.

Сложете го в хладилник, докато се стегне шоколадовата заливка - за 1-2 часа. След това намажете с разбитите на сняг с пудрата захар белтъци и запечете за 5 минути в силно загряна фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
46
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ани
Ани
Само не разбрах защо трябва да го слагам в хладилника да стяга след като после пак ще го запичам с белтъците...?
15.07.2013 15:58
2
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Предполагам сладкарска- течна подсладена.
15.07.2013 13:25
рени
рени
каква сметана точно да сложа,,,,
15.07.2013 12:38
юлика юлева
юлика юлева
Винаги навсякъде дават като използваема част на ванилената шушулка остърганата вътрешна част.Браво на авторката за нововъедението.Аз обаче ще си ползавам синтетичния... ванилин!
08.05.2013 23:54