Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Кокоски»Питки Кокоски с лайм и индийско орехче

Питки Кокоски с лайм и индийско орехче

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Питки Кокоски с лайм и индийско орехче
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Долу лапите от нашите питки кокоски с лайм и индийско орехче. Като искате да ги опитате, пригответе си ги сами - ето и рецептата"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 280 г +за доизмесване
  • мая - 5 г суха
  • прясно мляко - 80 мл
  • масло - 40 г
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 60 г
  • сол - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1 ч.л.
  • ром - 1 с.л.
  • лайм - 1 бр.кората+ няколко капки сок
  • За плънка
  • яйца - 1 бр.
  • кокосови стърготини - 4 - 5 с.л.
  • захар - 2 с.л. + за поръсване по желание
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцето със захарта и добавете млякото и настърганата кора от лайм заедно с капките сок (нужна ни е само зелената част, затова за нея ползвайте фино ренде).

В купа пресейте брашното и го смесете със сухата мая и индийското орехче. Направете кладенче, в което сипете течната смес.

Замесете тесто, в което малко по малко добавяйте разтопеното масло, заделяйки малко от него за намазване в последствие. Работете тестото 5 минути и накрая сложете солта. Месете още 10 минути, добавяйки брашно, ако е необходимо, докато то стане еластично и гладко.

Оформете на топка, намазнете я и оставете в хладилник за 30 минути. Това е различна технология от познатата ни, затова не се учудвайте че вместо на топло го слагаме на студено.

След изтичането на 30-те минути извадете от хладилника и оставете на стайна температура (25 градуса) за 2 часа.

Втасалото тесто премесете за кратко и разделете на 4 топки. Всяка от тях сплесквайте и после завивайте краищата навътре оформяйки топчета. Подредете ги откъм гладката страна в намаслена или покрита с хартия за печене тавичка. Намажете с масло и оставете отново да втасат за 1 час.

С помощта на остър нож надупчете средата на всяка питка, като правите няколко прореза и притискате. Вижте на снимките, които съм приложила.

Разбийте яйцето със захарта и с четка намажете обилно питките. Към останалото яйце сложете кокосовите стърготини и разбъркайте. Тази смес слагайте върху прорезите в средата.

Оставете за още 30 минути (тези неколкократни втасвания са ни нужни, защото съдържанието на захар и мазнина в тестото е повечко и му е необходимо повече време).

И идва финалната, най-бърза част! Печете 20 минутки на 200 градуса в предварително загрята фурна.

Щом изстинат почти напълно поръсете леко с пудра захар по желание. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: