Начин на приготвяне
Нарежете на много ситно орехите с помощта на остър нож. Дори да остане някое по-едро парченце, няма нищо. В тази рецепта нямаме за цел те да бъдат смляни, както са по принцип класическите ореховки, а трябва ядката да се усеща.
Смесете сусама, половината пудра захар, ванилията и орехите.
В суха купа сложете белтъците, това е важно, защото ако има капки вода или влага, те няма да могат да станат на сняг, което е нашата цел.
Прибавете щипката сол и започнете да разбивате първо на ниска скорост на миксера. Когато се появят мехурчета и започне да побелява, увеличете скоростта на максимална степен и доразбийте до получаване на гъст сняг.
На части сипвайте захарта без да спирате да разбивате. Щом тя е цялостно поета от белтъците те ще се сгъстят още мъничко.
Започнете да прибавяте на няколко пъти ореховата смес, бъркайки плавно и внимателно с дървена лъжица, за да не спадне белтъчния сняг. Смесете добре.
В тавичката от фурната, постлана със хартия за печене, слагайте по лъжица-две смес. Оставяйте разстояние.
Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 40 минути. Наблюдавайте през прозорчето на фурната, но не я отваряйте, защото ще спаднат.
Преди консумация оставете ореховките да се охладят на стайна температура.
Ореховките със сусам са готови.