Начин на приготвяне
Царевичната питка я приготвят определени хора в Родопите по автентична рецепта, която пазят в тайна.
На вкус е сладка, ухае на хубаво, долавят се нотки на тахан (мое предположение).
Казват, че смидаль може да се приготви и с домашно направен царевичен хляб, но има разлика.
Подариха ми едно голямо парче от автентичната царевична питка за смидаль и ми обясниха как да го приготвя.
Питката се рони на ситни трошици.
В дълбок тиган се разстопява кравето масло и се прибавят трохите. Бърка се с дървена шпатула непрекъснато.
Прибавят се стафидите.
Огънят не трябва да е много силен. Трохите не бива да се препържат или прегарят в никакъв случай!
Прехвърлят се в дълбока голяма чиния или плитка купа. Смидалья се заглажда отгоре с лъжица и се поръсва обилно с пудра захар.
Смидаль се нарича още понуда в Родопите и се приготвя когато се роди бебе - за здраве.