Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Мързелив щрудел с ябълки за пости

Мързелив щрудел с ябълки за пости

Мързелив щрудел с ябълки за пости
Снимка: Илиана Първанова
1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Разкош в чиния - ябълков щрудел, който се приготвя много лесно и е идеалният десерт при спазване на пост"

Необходими Продукти

  • за плънката
  • ябълки - 500 г почистени
  • круши - 500 г почистени
  • орехи - 3 шепи
  • канела - 1 ч.л.
  • Суха смес
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • грис - 1 ч.ч. (царевичен или пшеничен)
  • царевично брашно - 1/2 ч.ч.
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • шарлан - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и почистваме ябълките и крушите - общо почистени да са 1 кг. Настъргваме ги и разбъркваме с орехите и канелата.

В отделен съд смесваме сухите съставки - пълнозърнестото брашно, гриста (царевична или пшенична - по желание), царевичното брашно, кафявата кристална захар, содата и ванилия.

Ако го правим с царевичен грис става малко по-хрупкаво, а с пшеничен малко по-меко, и в двата случая е чудесен! Кръглата тава намазваме с шарлан и леко набрашняваме.

Поръсваме 1/3 от сухата смес по дъното на тавата, отгоре разпределяме 1/3 от плодовата плънка...и така редуваме още 2 пъти - ред суха смес, ред  плънка, ред суха смес, ред плънка.

Накрая последния ред от плънка, поръсваме леко с 1-2 шепи суха смес отгоре, които сме си оставили от последната част от сместа. Поливаме символично с шарлан  насам-натам и в средата и по краищата.  Печем на 200 градуса до златист загар - около 35-40 минути.

Още топъл покриваме щруделът, за да не изсъхва.

Подходящ за на път, тъй като е издържлив и дълго не се променя. По желание може да го поднесем поръсен с пудра захар.

Фантастично лесен и вкусен мързелив щрудел с ябълки и круши - есенен разкош за постите и не само!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Сухата смес си остава суха и след изпичането, брашно, което ръси навсякъде. Няма да повторя
17.11.2024 14:39