Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Плетена питка със сирене

Плетена питка със сирене

Emilia KrumovaEmilia Krumova
Чирак
37456166
Плетена питка със сирене
Снимка: Emilia Krumova
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Стъпка по стъпка ще ви разкрием най-съкровените тайни на печената питка, а на вас оставяме тежката задача после да я хапнете"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 кубче
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 450 г
  • сирене - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното три пъти и оставяме настрана. В 200 мл топла вода разтваряме маята със захарта и три супени лъжици брашно. Оставяме на топло около 15 минути да шупне.

В останалото брашно правим кладенче и прибавяме другите продукти и два белтъка, а жълтъците за намазване на питката. Добавяме и шупналата мая и замесваме меко тесто. Омесваме тестото и го поставяме на топло да втаса - около половин час.

Готовото тесто разделяме на три топчета. Всяко топче го разточваме на продълговата кора, която намазваме с масло, и слагаме една трета от сиренето, завиваме на руло.

По същия начин правим и другите кори. Трите рула ги сплитаме като козунак и ги поставяме в кексова форма със падащ ринг, намазана предварително с масло.

Готовата питка поставяме на топло отново да втаса, около двадесет минути, мажем с жълтъците и печем на 200 градуса в предварително загрята фурна.

Готовата питка изваждаме от фурната, завиваме с чиста кърпа и след 15 минути махаме ринга, готова да се консумира, топла, ароматна и ухаеща на пресен хляб.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: