Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Малка плетена питка

Малка плетена питка

Малка плетена питка
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Питка само колкото за едно ядене, защото всички знаем, че питките са най-вкусни топли"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 100 мл
  • белтъци - 1 бр.
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л.
  • олио - 2 с.л.
  • жълтъци - 1 за намазване на питката
  • прясно мляко - 1 с.л. за намазване на питката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладката вода начупете маята, добавете захарта, 1 с.л. брашно и разбъркайте леко.

Покрийте и щом маята шупне добавете водата и белтъка. Направете кладенче в брашното, сложете солта и течноста.

Омесете нелепнещо тесто, прехвърлете в намазнен съд, покрийте и изчакайте да втаса. Втасалото тесто разрежете на две и с намазнени ръце оформете два дълги фитила.

Разрежете на три по дължина и сплетете две плитки. Сложете ги в намазнена тава и намажете с жълтъка разбит с малко мляко.

Сложете питката да се пече само на долен реотан в загрята фурна на 200 градуса.

Когато питката се надигне намалете фурната на 180 градуса и включете и горния реотан. Печете до готовност.

Малката плетена питка е страхотна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: