Начин на приготвяне
Затоплете млякото, отделете една кафена чашка. В купа сипете млякото, маята и захарта, поръсете със брашно и оставете да се активира.
Разбийте яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Прибавете двата вида мляко и олиото. Пресейте брашното, сипете солта и изсипете млечната смес и маята.
Замесете хубаво гладко тесто, оставете да втаса, след което разделете на една голяма част, една средна и една малка. Голямата част тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и навийте на руло.
Средната разточете на кора, поставете рулото по средата и нарежете от двете страни на ленти. Оплетете лентите, както съм показала на снимката. Поставете в тава, като го завиете и двата края съберете. От малката част тесто направете едно топче, сложете по средата.
Другата останала част разточете на 3 малки кори, намажете ги с масло, една върху друга, без последната.
Нарежете на 6 малки и 1 голям триъгълник, цепнете и промушете върха отдолу нагоре. Листенцата сложете върху топчето и там където се събират двата края на оплетеното руло.
Оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък и печете на 160 градуса за около 40 минути.
Коментари