Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Плетена питка стъпка по стъпка

Плетена питка стъпка по стъпка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Плетена питка стъпка по стъпка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
06/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Когато и да си отчупите от тази разкошна питка, все ще си е мекичка и вкусничка"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • прясно мляко - 150 мл.
  • кисело мляко - 2 с.л. с връх
  • мая - 20 г жива
  • яйца - 2 бр. XL
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л. равни
  • краве масло - 40 г
  • свинска мас - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пухкава и вкусна плетена питка , която е много ефектна. Подходяща за по-специални дни. Ето как се прави Плетена питка стъпка по стъпка!

Първа стъпка: Разтворете маята и захарта в затопленото до 37 градуса прясно мляко. Оставете да шупне за 10 минути.

Разтопете си през това време маслото и свинската мас, смесени заедно.

Втора стъпка: Пресейте брашното в голяма купа и го смесете със солта.

Трета стъпка: В средата направете кладенче и в него сипете по-голямата част от разтопената мазнина, която не трябва да е гореща. Сложете и едното яйце и белтъка на второто. Накрая сипете шупналата мая и киселото мляко.

Четвърта стъпка: Лека полека взимайте от брашното по стените и замесвайте с течностите в кладенчето, докато се поеме напълно.

Пета стъпка: Прехвърлете върху леко набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто за питка. Ако е много меко и лепне, си поръсвайте брашънце, а ако е твърдо- от заделената мазнина.

Шеста стъпка: Оставете тестото да почине 30-40 минути, като го върнете в купата и го завиете с кърпа или фолио.

Седма стъпка: Втасалото тесто разделете на 6-7 еднакви топки и всяка разточете на тънка, кръгла кора.

Подредете една върху друга корите, мажейки с мазнина между тях.

Осма стъпка: Минете с точилката няколко пъти върху пласта наслоени кори, за да го изтъните и да увеличи диаметъра си до 33 см., стараейки се да запазите правилната му кръгла форма.

Девета стъпка: Сложете в центъра на кръга малка, тясна чашка или друг удобен за вас ориентир, за да знаете докъде да срязвате и да се запази симетрията.

Десета стъпка: Изрежете три по три дебелички ивици от центъра към края на корите и ги сплитайте на плитка. Трябва да ви се получат 5-6 плитки по- тънки в основата и разширяващи се към края.

Единадесета стъпка: Срежете ги откъм тънкия край и подредете в тава покрита с хартия за печене (28-30 см диаметър).

Изчакайте плетената плитка да втаса за 1 час, или докато хубаво бухне този вид хляб.

Дванадесета стъпка: Намажете с разбит с малко вода и олио жълтък ползвайки кухненска четка, без да натискате, за да не спадне нашата питка.

Тринадесета стъпка: Печете на 175 градуса в предварително загрята фурна за 35-40 минути или до приятен златист загар на питката с яйце.

Готовата разкошна питка хапвайте топла или изстинала- все е вкусна и мекичка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: