Начин на приготвяне
Пухкава и вкусна плетена питка , която е много ефектна. Подходяща за по-специални дни. Ето как се прави Плетена питка стъпка по стъпка!
Първа стъпка: Разтворете маята и захарта в затопленото до 37 градуса прясно мляко. Оставете да шупне за 10 минути.
Разтопете си през това време маслото и свинската мас, смесени заедно.
Втора стъпка: Пресейте брашното в голяма купа и го смесете със солта.
Трета стъпка: В средата направете кладенче и в него сипете по-голямата част от разтопената мазнина, която не трябва да е гореща. Сложете и едното яйце и белтъка на второто. Накрая сипете шупналата мая и киселото мляко.
Четвърта стъпка: Лека полека взимайте от брашното по стените и замесвайте с течностите в кладенчето, докато се поеме напълно.
Пета стъпка: Прехвърлете върху леко набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто за питка. Ако е много меко и лепне, си поръсвайте брашънце, а ако е твърдо- от заделената мазнина.
Шеста стъпка: Оставете тестото да почине 30-40 минути, като го върнете в купата и го завиете с кърпа или фолио.
Седма стъпка: Втасалото тесто разделете на 6-7 еднакви топки и всяка разточете на тънка, кръгла кора.
Подредете една върху друга корите, мажейки с мазнина между тях.
Осма стъпка: Минете с точилката няколко пъти върху пласта наслоени кори, за да го изтъните и да увеличи диаметъра си до 33 см., стараейки се да запазите правилната му кръгла форма.
Девета стъпка: Сложете в центъра на кръга малка, тясна чашка или друг удобен за вас ориентир, за да знаете докъде да срязвате и да се запази симетрията.
Десета стъпка: Изрежете три по три дебелички ивици от центъра към края на корите и ги сплитайте на плитка. Трябва да ви се получат 5-6 плитки по- тънки в основата и разширяващи се към края.
Единадесета стъпка: Срежете ги откъм тънкия край и подредете в тава покрита с хартия за печене (28-30 см диаметър).
Изчакайте плетената плитка да втаса за 1 час, или докато хубаво бухне този вид хляб.
Дванадесета стъпка: Намажете с разбит с малко вода и олио жълтък ползвайки кухненска четка, без да натискате, за да не спадне нашата питка.
Тринадесета стъпка: Печете на 175 градуса в предварително загрята фурна за 35-40 минути или до приятен златист загар на питката с яйце.
Готовата разкошна питка хапвайте топла или изстинала- все е вкусна и мекичка.
Добър апетит!