Начин на приготвяне
Обелете и почистете ябълките и ги рендосайте на ренде. Смелете орехите с орехомелачка, а локума нарежете на дребни парчета.
В купа сложете рендосаните ябълки, смлените орехи, парченцата локум, добавете галетата, канелата и захарта.
Разбъркайте, така че всички продукти да се смесят. Вземете две кори за баница, намажете ги с разтопено масло и поръсете с част от плънката, след което навийте на руло.
Намажете дъното на тавичка с олио и навийте в средата първото руло, така както се навива вита баница. Вземайте по още две кори и процедирайте с тях както с предишните до свършване на корите и плънката.
Накрая намажете отгоре баницата с останалото масло и я сложете във загрята фурна да се пече. Печете около 40 минути на 180 градуса.
Извадете баницата и я оставете да се охлади, а през това време си пригответе сиропа. Налейте водата в съд и я сложете на огъня.
Прибавете захарта, прясно изцеден лимонов сок и един прах ванилия. Бъркайте, докато захарта се разтопи и сиропът заври.
Свалете от огъня и залейте охладената баница равномерно със сироп. Оставете сладката баница да престои поне една нощ, за да поеме сиропа.
Сиропираната баница с ябълки, орехи и локум е готова.
Коментари