Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана баница с ябълки, орехи и локум

Сиропирана баница с ябълки, орехи и локум

Сиропирана баница с ябълки, орехи и локум3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Ако ще е баница - да е сиропирана! И с ябълки! И с орехи! Абе, тази баница да е"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 опаковка
  • ябълки - 500 г
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • локум - 1 опаковка
  • галета - 3 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • захар - 100 г
  • масло - 125 г краве
  • за сиропа
  • захар - 200 г
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • вода - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и почистете ябълките и ги рендосайте на ренде. Смелете орехите с орехомелачка, а локума нарежете на дребни парчета.

В купа сложете рендосаните ябълки, смлените орехи, парченцата локум, добавете галетата, канелата и захарта.

Разбъркайте, така че всички продукти да се смесят. Вземете две кори за баница, намажете ги с разтопено масло и поръсете с част от плънката, след което навийте на руло.

Намажете дъното на тавичка с олио и навийте в средата първото руло, така както се навива вита баница. Вземайте по още две кори и процедирайте с тях както с предишните до свършване на корите и плънката.

Накрая намажете отгоре баницата с останалото масло и я сложете във загрята фурна да се пече. Печете около 40 минути на 180 градуса.

Извадете баницата и я оставете да се охлади, а през това време си пригответе сиропа. Налейте водата в съд и я сложете на огъня.

Прибавете захарта, прясно изцеден лимонов сок и един прах ванилия. Бъркайте, докато захарта се разтопи и сиропът заври.

Свалете от огъня и залейте охладената баница равномерно със сироп. Оставете сладката баница да престои поне една нощ, за да поеме сиропа.

Сиропираната баница с ябълки, орехи и локум е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Poli Nova
Poli Nova
Рецептата е трепач! Добавих и стафиди и стана уникално! Браво!
18.10.2017 11:46
1
1
Покажи всички подкоментари