Начин на приготвяне
Пресяваме 2/3 от брашното заедно със солта. В средата оформяме кладенче. Маята и захарта разтваряме в прясното мляко, което предварително сме подгряли леко. Покриваме съда с тази смес с кърпа и оставяме на топло да втаса докато шупне.
След като това стане, в кладенчето слагаме маята и яйцата и замесваме до меко тесто. Поставяме тестото в поръсен с брашно съд и отново го оставяме да втаса до удвояване на обема. Разтопяваме си маслото на водна баня или в микровълнова.
Разделяме полученото тесто на 12 еднакви по големина топки. Разточваме всяка топка тесто на средно голяма кора, намазваме я обилно с масло и я покриваме с друга. Разточваме възможно най-тънко. Процедираме така с всички топки тесто и получаваме общо 6 кори.
Всяка намазваме с разтопено масло и разпределяме върху нея част от разбитото кисело мляко, яйца и натрошено сирене. Навиваме на руло. Поставяме го завито като охлюв в намазана с олио кръгла тава.
Повторете за всички кори. Отгоре намазваме получените рула с разбито с малко вода яйце. Разпределяме и останалото краве масло, нарязано на малки кубчета върху баницата.
След това печем в загрята фурна на 200 градуса за около 40-50 мин. След като е готова баницата, я напръскваме с малко студена вода и я завиваме с кърпа, за да омекне.
Бабината баница с мая е готова.