Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Дърпана баница с тиква и канела

Дърпана баница с тиква и канела

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Дърпана баница с тиква и канела
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 3
15/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Знаете ли защо е дърпана? Защото всеки дърпа тавата с баницата и вика За мен е, за мен е"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 500 мл хладка
  • олио - 100 мл /за намазване/
  • За плънката
  • тиква - 500 г
  • канела - 2 с.л.
  • захар - 300 г
  • олио - 100 мл
  • орехи - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото се замесва меко тесто, разделя се на топки колкото юмрук и се оставя да втаса докато удвои обема си. Когато оформим топките ги намазваме обилно с олио. През това време си приготвяме плънката.

Почистваме прясната тиква и я рендосваме на едро ренде. Готовата тиква се смесва с канелата и ситно нарязаните орехови ядки.

Когато тестото е готово го разтегляме върху покривка във формата на кръг възможно най-тънко.

Наръсваме кората с плънката от тиква, орехи и канела, с лъжица наръсваме 2-3 с.л. олио и 4-5 с.л захар.

Навиваме на руло, като повдигаме единия край на покривката и редим в тавата във формата на охлюв.

Така приготвяме всички останали кори, като всяка следваща навиваме около предишната. Намажете баницата с олио и наръсете захар.

Печете тиквеника в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

Готовата сладка баница покрийте с кърпа за 15 минути за да омекне.

Дърпаната баница с тиква и канела е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: