Начин на приготвяне
От продуктите за тестото се замесва меко тесто, разделя се на топки колкото юмрук и се оставя да втаса докато удвои обема си. Когато оформим топките ги намазваме обилно с олио. През това време си приготвяме плънката.
Почистваме прясната тиква и я рендосваме на едро ренде. Готовата тиква се смесва с канелата и ситно нарязаните орехови ядки.
Когато тестото е готово го разтегляме върху покривка във формата на кръг възможно най-тънко.
Наръсваме кората с плънката от тиква, орехи и канела, с лъжица наръсваме 2-3 с.л. олио и 4-5 с.л захар.
Навиваме на руло, като повдигаме единия край на покривката и редим в тавата във формата на охлюв.
Така приготвяме всички останали кори, като всяка следваща навиваме около предишната. Намажете баницата с олио и наръсете захар.
Печете тиквеника в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
Готовата сладка баница покрийте с кърпа за 15 минути за да омекне.
Дърпаната баница с тиква и канела е готова.
Коментари