Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пита Таралеж

Пита Таралеж

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Пита Таралеж
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
7
"Вкусни идея за питка, която да направите с децата си"

Необходими Продукти

  • брашно - около 900 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч
  • масло - 125 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • суха мая - 1 1/2 пакетче
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио
  • черен пипер - зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля и в него се разтваря сухата мая. След като маята е разтворена се прибавят яйцата, кравето масло, солта и захарта. Разбърква се хубаво. Прибавя се и хладката вода.

Отново се разбърква. Трябва да се получи еднородна смес. Брашното се пресява. След това започва да се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се оставя на топло и завито с кърпа за около 20 минути. След като тестото от тестото се отделят две малко топки тесто.

Останалото тесто се оформя на таралеж. До него се слагат двете малки топки тесто, които ще бъдат крачетата на таралежа.

След това с остра ножица се оформят бодлите на таралежа, като се реже леко тестото.Тестото се оставя да втаса за 20 минути. Зърната черен пипер се слагат за очи и носле.

В купичка се разбива жълтъкът и към него се прибавя малко олио. С жълтъка се намазва питата. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: