Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря сухата мая. След като маята е разтворена се прибавят яйцата, кравето масло, солта и захарта. Разбърква се хубаво. Прибавя се и хладката вода.
Отново се разбърква. Трябва да се получи еднородна смес. Брашното се пресява. След това започва да се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто.
Готовото тесто се оставя на топло и завито с кърпа за около 20 минути. След като тестото от тестото се отделят две малко топки тесто.
Останалото тесто се оформя на таралеж. До него се слагат двете малки топки тесто, които ще бъдат крачетата на таралежа.
След това с остра ножица се оформят бодлите на таралежа, като се реже леко тестото.Тестото се оставя да втаса за 20 минути. Зърната черен пипер се слагат за очи и носле.
В купичка се разбива жълтъкът и към него се прибавя малко олио. С жълтъка се намазва питата. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.