Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Торта с орехово-шоколадов крокан

Торта с орехово-шоколадов крокан

Торта с орехово-шоколадов крокан
Снимка: Шеф Желязков - Жечо Танев
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
30
"Който хапва вкусна торта с орехово-шоколадов крокан, зло не мисли - така ли беше поговорката"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 28 с.л.
  • брашно - 36 с.л.
  • олио - 16 с.л.
  • лимонада - 250 мл
  • амонячна сода - 2 пакетчета
  • ванилия - 3 с.л.
  • какао - 1 - 2 с.л.
  • За крема
  • бита сметана - 500 мл или 2 пакетчета нишесте
  • За крокана
  • орехи - 80 г
  • черен шоколад - 100 г
  • захар - 3 с.л.
  • какао - 3 с.л.
  • За сиропa
  • захар
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата със захарта до получаването на пухкава консистенция. Добавяме лимонадата с разтворената в нея амонячна сода.

След това постепенно добавяме брашното, като продължаваме да разбиваме с миксера. Накрая добавяме и олиото и така получената смес разделяме на четири равни част. Двете от тях оцветяване с какаото.

Печем в загрята на 180 градуса в кръгла или правоъгълна форма, застлана с хартия за печене. След като се изпекат всичките блатове, ги оставяме да се охладят.

След това вземаме първия блат. Слагаме го в ринг или друга форма, надупчваме с вилица и сиропираме леко с вода, която сме кипнали със захар /съотношението между вода и захар е 1:1/.

Мажем с битата сметана. Процедираме така и със следващите блатове, като ги редуваме по цвят. Завършваме със сметана.

Оставяме тортата да стегне в хладилник за няколко часа. През това време приготвяне крокана, като запичаме на сух тиган ореховите ядки.

Оставяме ги да се охладят, след което ги слагаме в блендер заедно със 100 грама натрошен черен шоколад и 3 с.л. захар и 3 с.л. какао. Смиламе всичко това и украсяваме шоколадовата торта. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: