Начин на приготвяне
Първо пригответе домашния бадемов крокан, като за целта накълцайте бадемите, ако са цели. В случай, че разполагате с филирани само е достатъчно да ги натрошите с пръсти.
В съд с дебело дъно сипете захарта със лъжичката вода и когато се карамелизира (докато карамелът е още светъл) сипете бадемите и разтърсете съда леко. Излейте върху намазнена хартия за печене на тънък пласт и оставете да изстине.
Изстиналата плочка карамел с бадеми натрошете в каната на блендер и пуснете на средна скорост за 3-4 секунди, за да се натроши на дребно всичко, но не и да става на прах.
Разбийте сметаната. Не се старайте да става твърда, а да остане кремообразна. Прибавете към нея 4 с.л. от приготвения крокан и разбъркайте.
В блендера смелете на кашичка пъпеша със захарта, в случай че сметаната ви е неподсладена. Съединете плодовата смес със сметановата, като разбъркате внимателно.
Разсипете в малки чашки, 4 на брой, без да ги пълните догоре и приберете във фризер за 30-40 минути.
Тофи заливката, пригответе като загреете на умерен огън сметаната, маслото и кафявата захар. Варете, разбърквайки, докато сместа добие карамелен цвят - около 7-8 до 10 минути, може и на слаб огън за малко повече време. Оставете да се охлади леко, но не напълно.
Залейте семифредото с тофи заливката и поръсете обилно с останалия крокан. Поднесете веднага, за да се усети контраст - леко топло и студено.
Божествен десерт! Да ви е сладко!