Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Кюстендилски зелник

Кюстендилски зелник

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Кюстендилски зелник
Снимка: Мария Симова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Леле, леле...нещата стават сериозни...т.е. апетитът ни е сериозно подразнен"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • топла вода - до меко тесто
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • прясна мая - 42 г
  • брашно - 1 кг
  • сирене - 300 г за поръсване
  • масло - 125 г за мазане на корите
  • олио - 125 мл за мазане на корите
  • плънка
  • праз - 2 бр.
  • олио - за пържене
  • сирене - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • черен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малко топла вода разтворете маята и захарта, добавете 1 с.л. брашно. Разбъркайте и покрийте със стреч фолио, оставете да шупне за 10 минути.

От пресятото брашно, солта, яйцето, олиото, оцета, заедно с шупналата мая, наливайки топла вода, замесете меко тесто. Разделете тестото на 7 еднакви части и оформете на топки. Поставете ги върху набрашнен плот и ги завийте с чиста кърпа за 10 минути.

През това време запържете нарязания праз в малко олио, докато поомекне. Поръсете със сиренето и черният пипер, разбъркайте и премахнете от огъня, оставете да се охлади.

Топчетата тесто се точат едно след друго на тънки, почти прозрачни кори. Разтопете маслото и смесете с олиото.

Първата кора, постилате в намазана тава, така че 10 см от корите да висят извън нея. Намажете постланата кора с мазнина.

Следващите 5 кори, намажете с мазнина и поръсете обилно със сирене. Наберете ги на хармоника и ги наредете като охлюв (започнете отвън навътре) в тавата, така че да остане малка празнина в средата.

Шестата кора намажете с мазнина в средата и поставете плънката, в която сте добавили и 3-те разбити яйца. Завийте на бохча и я поставете с празнината. Отгоре оформете розичка от краищата на кората. Завийте баницата с висящите краища на първата кора и я намажете с останалата мазнина.

Поставете баницата в студена фурна и я включете на 220 градуса. След като порозовее, намалете градусите на 180, печете за около 50 минути общо.

Изпечения зелник поръсете с 0. 5 ч.ч. топла вода и завийте с чиста кърпа да омекне.

Е, няма такава вкусотия! Който не е опитвал Кюстендилски зелник, губи много!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това не е зелник и нищо общо няма с него. Първо тестото не се прави с мая.
12.01.2022 07:26
Terry
Terry
Къде е зелето на този ''зелник'' ?
12.12.2021 12:31
1
Покажи всички подкоментари