Начин на приготвяне
В 3-литрова тенджера се слага маслото да се разтопи заедно с малко зехтин. Нарязаните гъби се слагат и наситнен лук. Готви се за около 15 мин., или докато гъбите получат приятен златист загар.
Добавят се около 5 ч.ч. вода, или около 1 литър, и гозбата се оставя на умерен котлона за около 40-50 мин., като периодично се разбърква. После всичко се пасира.
Ако гъбената супа се е сгъстила прекомерно, се добавя още малко вода. Посолява се със сол и черен пипер. Отново се поставя на умерен котлон за да заври.
С разбъркване се прибавя сметаната и виното. Оставя се да кипне и се сваля от котлона. Поднася се с пържени гъби, крутони и свежа мащерка.
Източник: Gourmet Friday
Бележка: Изключително ароматна супа, бърза и лесна. Виното се добавя, като е посочено в рецептата, че не бива да се изпари, както по принцип се прави, а трябва в бульона да се усещат вкуса и ароматите му. Ползвала съм бяло ароматно вино - Мускат отонел.
Гъбената супа с бяло вино е готова.