Начин на приготвяне
Тиквата се реже на две части, почиства се половината от семената, нарязва се по-малки парчета и настъргваме на едро ренде.
Смесва се в подходящ съд с кафявата захар, галета, канела и счукани на едро лешници, бадеми и сушени банани.
Вземат се две кори, едната поръсваме с олио, върху нея втора кора, поръсваме с олио и разпределяме част от плънката по цялата кора. Навива се руло по късата страна и нареждаме в намаслена широка тава.
Така се оформят 5 рула, нарязват се с нож на парчета, отгоре се заливат с малко олио и разпределяме малки парченца масло. Печем в загрята фурна 190 градуса за 30 минути до зачервяване.
Смесва се вода, захар и кора от лимон, добре измит с вода. Сварява се сироп, докато се разтопи захарта.
Охладеният сироп се намазва с четка върху баницата и оставяме да попие. Най-вкусен е тиквеникът на следващия ден!
Богатата баница с тиква е готова.