Начин на приготвяне
Фурна 170 градуса; Плоска тава покрита с хартя за печене.
Студеното масло (140 г) се поставя между две хартии и с точилка се разточва на квадрат 17/17 см. Оставя се отново в хладилник, за да се изстуди много хубаво.
В купа се смесва 140 мл прясно топло мляко, маята, захарта ( 30 г) и солта, разбърква се.
Брашното с 20 г масло се разбърква с дървена лъжица и се добавя млякото с маята. Първо се разбърква с дървената лъжица, а след това с ръце се измесва в самата купа до хубава и гладка топка.
Оставя се да втаса в леко намаслена купа с масло за около 1 час. След това време се разточва върху малко брашно и в средата му се поставя изстудената плочка масло. Загръща се от четирите страни с тесто точно до средата, обръща се и се разточва бързо на двойна дължина, колкото е било първоначално самото кубче тесто.
Прихлупва се едната (дългата) страна на тестото до средата, прихлупва се и другата и се прихлупва примерно лявата, за да се образува книга. Поръсва се с брашно отдолу и самото тесто, обръща се на 90 градуса и отново бързо се разточва в дължина. Отново се прихлупват страните му като книга и отново се разточва по същия начин. Това общо се прави три пъти.
Работи се, както се работи едно бутер тесто. Ако по време на разточването, колкото и малко да започне да лепи, въпреки че е поръсено с брашно, веднага се увива във фолио и се оставя за около 20 минути в хладилник. След това разточването продължава. Готовото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилник, докато се приготви плънката.
В купа се изсипва захарта и канелата. Разбърква се, добавя се и мекото масло. Разбърква се до хомогенна паста с дървена лъжица.
Охладеното тесто се разгъва, разточва се в дължина и малко в ширина, не е необходимо да е прекалено тънко и се намазва с канелената паста с помощта на шпатулния нож. Измерва се по ширина и се нарязва на точни пет ленти. Ако са прекалено дълги за удобство може и да се срежат наполовина.
Първата лента се навива на руло и се поставя в тавата върху хартията. Всяка следваща лента се завива около първата, основната и така всяка следваща се редува. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 45-60 минути - в зависимост от топлината на помещението.
В купа се смесва пудрата захар, белтъкът и ванилията. Разбърква се до паста. Оставя се настрана.
Готовото втасало руло с четка се намазва с прясно мляко. Пече се на 170 градуса, докато дървено шишче излезе от средата сухо. Изпеченото руло след като се охлади за около 20 минъту се поръсва с пудра захар. Отгоре с тънък шприц се шприцоват линии на гъсто в диагонал.
Сладкото руло се реже на тортени парчета.
Източник: zuleyhaterzi
Забележка: Това е рецепта за бутер тесто с плънка и такова тесто неведнъж съм пускала, то е винаги едно и също, само разликата е в повечето или по-малкото разточване. Тук, в тази рецепта, разточването му е по-малко, само три пъти.
След изпичането, то остава крехко и хрупкаво, така както трябва да е едно бутер тесто. Разкошен сладкиш, въпреки че след изпичането остава малко тъмен, защото плънката от канелата се разлива, но ухае приятно и точната дума за този десерт е.......... и замириса на Коледа....
Бутер тестото може да се замени с готово, лесно ще бъде, но удоволствието от направата му и качествата му се губят, според мен.
Бутер канеленото руло е чудно!