Начин на приготвяне
Измийте и нарежете тиквата на парчета без да я белите от кората. Поставете в тенджерка, заедно с маслото и залейте с вода, колкото да я покрива добре. Сварете за 20 минути и отцедете. Оставете да се охлажда.
В купа пресейте брашното с пудрата захар. Нарежете вътре маслото на малки парченца (то трябва да е твърдо и студено). Започнете да размесвате с пръсти, докато се образуват трохи и тогава сложете жълтъка и лъжицата или две студена вода. Омесете сравнително твърда топка тесто, която оставете в хладилник за 30 минути.
През това време обелете от кората полуизстиналата тиква. Чукнете при нея яйцата, сложете кондензираното мляко и ванилията. Пасирайте до хомогенна смес и накрая сложете лъжиците смлени бадеми и грис. Разбъркайте добре.
На набрашнен плот разточете тестото на тънка кора, по-голяма от диаметъра на тавичката за печене, с която разполагате (22-24 см, за предпочитане с падащо дъно) и с нея покрийте дъното и част от стените ѝ, подгъвайки тестото. Поставете в загрята на 200 градуса фурна и запечете за 6-7 минути.
Извадете блата от фурната и я намалете на 180 градуса, като през това време докато се постигне тази температура той ще се втвърди и поизстине малко. Излейте върху него тиквената смес, поръсете с кедровите ядки и печете 40-45 минути.
За декорацията ни за Хелоуин разтопете на водна баня шоколада и маслото със млякото, което ни е нужно за разреждане на сместа, за да ни е по-лесно да работим с нея.
Върху хартия за печене или алуминиево фолио изливайте по една чаена лъжичка от шоколада в обла форма и после с клечка за зъби или друг удобен за вас тънък предмет взимайте по малко шоколад и оформяйте крачета. Направете си толкова паячета колкото желаете, но оставете половината смес. Паячетата поставете внимателно, легнали в хладилник или фризер, за да се втвърдят.
С останалия шоколад нарисувайте паяжината върху повърхността на тортата. Аз го правих с лъжица, взимайки малко от шоколадовата смес и рисувайки с ръба на лъжицата правех окръжностите и линиите.
Оставете тортата в хладилник, за да се втвърди украсата и тогава подредете паячетата върху паяжинката им.
Сервирайте тортата добре охладена, защото ако се затопли, декорацията се размеква леко и паячетата може да се деформират.
Да ви е сладко!
Коментари
Но пък определено съм фен на сладкиша ти, паяжината си я изпипала, а тези паячета са супер сладки :)