Тиквен флан с швейцарски меренг

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
995
8k
3k
3k
1
20/10/2017
"Дали наистина е толкова вкусно, колкото звучи - това ще трябва да откриете сами "
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 083
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна: 130 -140 градуса максимум; Тясна форма за кейк - около 22-24/12 см

1. Тиквата се обелва, нарязва на кубчета и се сварява на пара. Изцежда се през цедка. След като е охладена се прибавят захарта, сметаната, млякото, яйцата, индийското орехче, джинджифил на прах и ванилията. Разбива се с пасатор до крем. Оставя се настрана.

2. Захарта за карамела се карамелизира на умерен котлон и се изсипва във формата. Отгоре се изсипва сместа с тиквата през цедка. Накрая в цедката би трябвало да се остане не повече от 1 ч. л. от сместа.

Пече се на водна баня за около 1 час.

Изважда се от фурната и се охлажда в хладилник най-малко за 4 часа или се оставя за 1 нощ за престои. След това време се минава отстрани с нож, за да се отлепят страните и се обръща в подходяща чиния.

3. Белтъците се разпенват с телена бъркалка, добавя се и захарта. Поставят се на водна баня на умерен котлон и се разбърква, докато сместа стане до 45 градуса и захарта е напълно разтопена. След това се разбива с миксер до сняг. Добавя се и ванилията.

Изсипва се в пош със звездоведен накрайник и се шприцова върху охладения тиквен флан. С горелка се обгарят топките от меренга. Сервира се на по-големи парчета. По избор може отстрани да се добави топка швейцарски меренг, който също се обгаря.

Източник: Zuleyha terzy

Забележка: Задължителното при този прекрасен лек и ароматен десерт е тиквата да се изцеди достатъчно и след като се изсипва във формата за печене сместа да е през цедка. Това става с помощта на малка шпатула при непрекъснато разбъркване в цедката.

Добре е формата за печене да е по-малка, за да може да се получи височина на десерта. Не разполагам с такава големина и затова десертът е приготвен във форма за кейк около 28/12 см.

Изпичането на флана може да е от 1 час до 1 1/2 в зависимост от фурната. Когато с пръст се докосне горната му страна тя трябва да не лепи, да е напълно суха и се изважда от фурната.

Задължително е обгарянето на меренга и ако не се разполага с горелка би могло да се постави на грил- фурна при максимум градуси за няколко секунди, до 30-40 секунди.

Изключително лесен и много фин сладкиш.

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар