Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Тарт Татен с моцарела, стафиди и круша

Тарт Татен с моцарела, стафиди и круша

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Тарт Татен с моцарела, стафиди и круша2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • круши - 4 големи зрели
  • захар - 160 г
  • масло - 30 г
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • моцарела - 150 г
  • стафиди - 100 г
  • за тестото
  • брашно - 200 г
  • масло - 100 г
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 3 с.л. студена
  • розмарин - 1 стрък
  • ванилия - 1 бр.
  • за гарниране
  • сладолед - 300 мл ванилов
  • сметана - 200 г заквасена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Розмаринът се наситнява и заедно със студеното масло, нарязано на парчета, се обърква с пресятото брашно, солта и захарта и с ръце всичко се прави на трохи.

Добавя се водата и тестото се събира на топка. От тестото се оформя топка и се оставя се в хладилник за 15 минути да стегне. Крушите се обелват, почистват се от семената и се разрязват се на тънки резенчета.

Захарта се загрява до получаване на карамел, прибавя се маслото, разбърква се, слагат се крушите и лимоновият сок.

Оставят се няколко минути, докато карамелът хубаво ги облее. Подреждат се в кръгла форма плътно. Отгоре се налива и карамелът от съда.

Моцарелата се нарязва на тънки филийки и се подрежда върху крушите, наръсват се и стафидите.

Тестото се разточва с точилка, с малко по-голям диаметър от формата за печене, навива се на точилката и се разстила върху крушите, като краищата му се подвиват навътре.

Пече се в загрята на 200 градуса фурна, за около 30 минути докато кората се зачерви. Когато е готов, се оставя във формата за да се охлади и се обръща.

Нарязва се на триъгълни парчета и се поднася със сладолед или сметана по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: