Начин на приготвяне
Oбелваме и цвеклото и го сваряваме цяло в 1 чаша вода, заедно с 4 с.л. захар, за около 10 минути. След като малко се охлади го разрязваме и изстискваме сока при водата от варенето, която е вече оцветена в червено от цвеклото. Поставяме отново сока на котлона и варим до гъст сироп.
Разбиваме яйцата с другите 4 с.л. захар и добавяме олиото, киселото мляко и половината от сиропа от цвекло. Разбъркваме и добавяме брашното, содата и какаото. Червените боровинки смиламе в блендер и добавяме към сместа.
Изсипваме в кръгла намаслена тавичка и печем до готовност. След изпичане оставяме за 15 минути да се охлади и обръщаме в голяма плоска чиния.
Разтопяваме двата вида шоколад заедно с маслото на водна баня и започваме постепенно да добавяме от останалия сироп от цвекло.
Внимаваме да не стане прекалено течно, като в същото време глазурата трябва да придобие тъмен червеникав цвят, затова трябва с добавянето на малко количество сироп да разбъркаме добре, и ако е нужно да добавим още сироп. Заливаме сладкиша с помощта на лъжица, като се стараем да се стече небрежно, но не изцяло и по стените.
Може да сервираме веднага или да изчакаме глазурата малко да се стегне - ефектно е и в двата случая.