Начин на приготвяне
В голяма тенджера се налива достатъчно вода, за да се сварят канелоните. След като заври водата се посолява и се поставят канелоните точно за 4 минути. Времето се измерва по часовник. Веднага се свалят от огъня и се поставят в съд с ледена вода, за да се спре разваряването им. След 10 минути се изцеждат. Оставят се настрана.
В тиган на умерена температура се изсипва малко зехтин, добавя се пресован чесън, разбърква се и се прибавя спанакът. Готви се до омекване. Прехвърля се върху дъска и се нарязва съвсем фино.
В купа се поставя рикотата, посолява се със сол и черен пипер, настъргани 2/3 от пармезана и наситнен босилек. Разбърква се и се добавя спанакът.
На дъното на тавичката се изсипва половината от доматения сос.
Плънката се изсипва в пош с звездовиден широк накрайник и се пълнят канелоните от всяка стрещуположна страна. Нареждат се в тавата с разстояние между тях, поръсват се с риган, заливат се с доматен сос, който добре се разпределя върху канелоните. Поръсва се моцарела, а накрая пармезан.
Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса за около 20 минути. Отстранява се фолиото и се допича за още 10-15 минути до хубав златист загар.
Пълнените канелони с рикота и бейби спанак са много вкусни.
Източник: MasterChef J. Mielle
Забележка: Ползвала съм италиански доматен сос в бутилка на De Cecco, смлени домати без семена и подправки. Ако не се разполага с такъв, може доматеният сос предварително да се пасира за да е напълно гладък.
Бейби спанакът може да се замени с обикновен, но трябва да е нарязан много фино, защото при поширане може да затвори накрайника. Ако не се разполага с пош и накрайник, е възможно много внимателно да се напълнят канелоните с мъничка лъжичка.