Начин на приготвяне
Сладкото от череши често е пренебрегвано, в полза на своите бели роднини, но след като го приготвих тази година, то стана хитът на сезона сред другите ни сладка в избата.
Черешите трябва да са добре узрели. Измиват се, след което се изваждат костилките. Поставят се в тенджера и се поръсват със захарта. Така престояват няколко часа, докато леко се разтопи захарта.
Разбъркват се и варят на среден огън, докато се сгъстят, като често се разбъркват.
Сладкото е готово, когато започне да пука на големи мехури. Може да е малко рядко, но докато изстива, допълнително се сгъстява. Пет минути преди да се свали от огъня, се слага лимонът, нарязан на малки парчета.
Лимонът замества лимонтузуто, но кората му добавя и друг аромат. Добавя се и бърбънът (или ромът), но вкусът с бърбъна придава мноого различно усещане на небцето.
Слакото се сипва в бурканчета и се вари 1-2 минути.
Може да се сервира с ванилов сладолед. И нека ви бъде сладко!
Коментари